הקשר שבין המסחר הבינלאומי והמצב הגיאופוליטי העולמי לא מפסיק לספק לנו אתגרים ואפשרויות, אני כותבת ומדברת על זה לא מעט בשנים האחרונות במיוחד משום שהמזרח התיכון הוא ציר מסחר מרכזי שלא נח לרגע והאינטרסים הכלכליים שבו משפיעים על חיי כל אחד ואחת מאיתנו. אך האם הפעם ישנה הזדמנות אמיתית לשלום במזרח התיכון שתאפשר סוף סוף מסחר בינלאומי תקין?
ישראל נמצאת במלחמה כבר למעלה משנה, במלחמה הזו ישראל שינתה את פני המזרח התיכון והחזירה לעצמה את מעמדה כמעצמת העל האזורית. אבל המלחמה טרם הסתיימה, והתחלת כהונתו של נשיא ארה״ב, דונלד טראמפ, בינואר 2025 עשוייה דווקא להפתח בלחימה עצימה יותר, מול מדינות נוספות ואפילו בהובלת הלחימה על ידי ארה״ב. כשהמטרה העיקרית למלחמה היא יציבות כלכלית או בשימוש במונח הבסיס, כסף.
אחרי שנה של לחימה, ציר הרשע האיראני נחלש מאוד, חיזבאללה פורקו, חמאס פורקו והשלטון בסוריה, נפל. וכמו שאנחנו כבר מכירים מההיסטוריה, כששלטון נופל, נוצר ואקום שיש מי שרוצה למלא. אחת המדינות שמאוד רוצה להיכנס לסוריה, היא לא אחרת מאשר טורקיה שכנתה מהצפון. טורקיה מאוד רוצה לשים ידה על משאבי הטבע שיש בסוריה, היא רוצה גם להקים את צינור הגז בינה לקטאר ובנוסף, היא רוצה להרחיב את אפשרויות השליטה בדרך המשי החדשה, פרויקט הדגל של ממשלת סין. כל אלו יכולים לעזור לטורקיה לייצב את מצבה הכלכלי ואף להיות שחקן אסטרטגי משמעותי יותר במזרח התיכון.
דרך המשי החדשה, המוכר גם בשם BRI שזה קיצור של Belt & Road Initiative, הוא פרויקט הדגל עליו הכריז מנהיג סין שי ג'ינפינג בספטמבר 2013. הפרויקט אמור לייצר נתיב מסחר המחבר בין סין לאירו-אסיה, מדינות אפריקה ודרום אמריקה, כ-150 מדינות כבר לקחו בו חלק.
מטרת נתיב המסחר לקצר ולייעל את זמני השינוע של הסחורות בין המדינות ולהוזיל את העלויות. אך מעל לכל אלו, ההערכה היא כי 40% מסך הסחורה העולמית תעבור בנתיב זה ולשליטה בו יש חשיבות מכרעת.
האינטרס האמריקאי
לטובת הסקירה המוכרת של האינטרס האמריקאי, מניעת הפגיעה בדולר האמריקאי ובכלכלת ארה״ב, אני רוצה להחזיר אתכם לכתבות שכתבתי בעבר על ה- BRICS , ניתן למצוא אותן באתר שלי.
באינטרס זה מכרסמות גם העובדות שאת הפרויקטים הנבנים ב-150 מדינות מממנת סין מקרן שהקימה, ברוב הפרויקטים זכו עד כה חברות סיניות ומעבר לזה, המדינות שלוקחות חלק וצריכות כסף למימון הפרויקט אצלן, לוות כספים מסין (ולא מארה״ב) שמבקשת להעמיד כערבויות משאבי טבע הנמצאים במדינות הלוות.
אינטרס נוסף הוא האחיזה במזרח התיכון. לישראל יש תפקיד חשוב מאוד בדרך המשי החדשה הזו וכן בפרויקט מסילת השלוםמשום מיקומה הגיאוגרפי המרכזי, יציבותה השלטונית ומצבה הכלכלי, לכן גם לסין וגם לארה״ב יש אינטרס מאוד חזק שישראל תבחר להיות בצד שלהן.
תחילת כהונתו השנייה של טראמפ
תפיסתו העסקית של טראמפ ידועה ומטרותיו העליונות הן חיזוק הכלכלה האמריקאית ומעמדה של ארה״ב כמעצמת על עולמית אשר נחלשו בשנים האחרונות. בין הצעדים בהם יצטרך לנקוט טראמפ יהיה לשקם את יחסי ארה״ב עם בנות בריתה, כדי שאלו לא יעדיפו לשמור רק על האינטרסים שלהן ובכך להעמיד שוב בסכנה את המטבע האמריקאי, הרחבנו על הקשר בין סין לערב הסעודית והשפעתו על כלכלת ארה״ב.
אבל מעבר לכך, כדי לנצח ב״מלחמה״ ולא רק ב״קרב״, אם טראמפ ישכיל להבין את הדינמיקה שבמזרח התיכון, הוא יחתור ליצירת מציאות אחרת באזור, כזו שתבלום את התרחבותה הגלובלית של סין וביסוס מעמדה כמעצמת על עולמית. בפני טראמפ עומדת ממש בנקודת זמן זו הזדמנות חד פעמית של שינוי המציאות במזרח התיכון והתבססות מחודשת כמוביל האזורי ביחד עם בת הברית המקומית, ישראל.
כדי לממש את ההזדמנות העומדת בפני ארה״ב יהיה צורך בהרחבת המלחמה ומיד אחר-כך בחתימה על הסכמי שלום אזוריים בין ישראל לשכנותיה הקרובות והרחוקות. למעשה, אם ארה״ב תצטרף באופן רשמי למלחמה, היא תראה למדינות העולם שהיא ניצבת לצד בנות בריתה, שהיא לא חוששת מאף מדינה ושהיא שינתה גישה, היא כבר לא מאמינה במדיניות של הימנעות. ארה״ב תראה שהיא יוזמת מהלכים, שהיא באמת המנהיגה ושומרת הסדר העולמית.
משמעות הרחבת המלחמה
המלחמה לא חייבת להיות תמיד באמצעים צבאיים, כידוע, דיפלומטיה נכונה יודעת לשנות סדרים אך כשזו לא מצליחה המדינות פונות לפתרון הצבאי בכדי להשיג את מטרותיהן המדיניות. המטרות שיש להשיג הן שינוי השלטון הטורקי העוין את ישראל, שניתק לא מכבר את יחסי המסחר איתה, מאיים עליה ללא הרף ומערער את היציבות האזורית, לזה נוסיף שמירה על הקבוצות האתניות בסוריה השולטות במשאבי הטבע במדינה, ושבהם טורקיה רוצה להילחם.
פירוק האיום החות׳י בים האדום שגורם להפסדים כלכלים רבים, איום על מדינות המפרץ ולבריחתה של מצרים לברית עם מדינות ה- BRICS שצריכה לדאוג לכלכלת המדינה שנפגעה אנושות מאז תחילת הלחימה ומאיימת על יציבות השלטון.
ולבסוף והכי חשוב, השמדת פרויקט הגרעין האיראני והפלת השלטון האיראני כדי לשמור על מזרח תיכון רגוע, כזה שיאפשר למסחר להתנהל ולמדינות המפרץ להפסיק לחשוש מבריונותה של זו.
מה יהיה השלב שאחרי הלחימה?
אם אכן יצאו לפועל שורה של מהלכים אסטרטגיים אלו, ארה״ב תוכל להוביל לשורת הסכמי שלום בין המדינות במזרח התיכון, היא תוכל לערוב לביטחון מדינות האזור ולמסחר הבינלאומי, להיות אחראית לבניית דרך המשי החדשה בנתיבים שבאזורנו ובתמורה, המסחר יישמר בדולר האמריקאי שישמור על ערכו, היא תלווה כספים למדינות הלוקחות חלק בפרויקט במקום סין ואולי אף תצליח למתן את ההשפעה העכשווית והעתידית של ה-BRICS על כלכלת העולם המערבי.
מבחינת ישראל, היא תוכל להתעשר מהסחורות שיעברו דרכה כמדינת מפתח יציבה וחזקה במזרח התיכון, תוכל להפסיק להיות במצב הישרדותי יום יומי וכך להפנות משאבים לחינוך ורווחה שיוכלו לתרום להמשך ההובלה הטכנולוגיות העולמית וליציבות ארוכת שנים.
לסיום, אני מאמינה שבסוף באמת יהיה שלום במזרח התיכון, ולצד זה אני לא מאמינה שהילדים שלנו לא יתגייסו לצבא אלא להיפך, בשנה האחרונה השכלנו להבין שכדי לחיות בשלום עלינו תמיד להיות עם צבא חזק מאוד ומוכן.
דיקלה שרעבי
Dmelio
לייעוץ והרצאות אפשר לפנות:
054-2928005